Dřezy

Hodně domácností má dnes k dispozici myčku nádobí, kolem kuchyňského dřezu se ale točí 60 % činností. Proto byste neměli jeho výběr uspěchat či zanedbat. Špatně vybraný nebo umístěný dřez může zkazit jinak dokonalou kuchyňskou linku. Vybírejte nejenom podle designu, ale také podle požadované funkčnosti a také materiálu.



Rozměry a Funkce

V tomto ohledu je třeba povšimnout si vyváženosti rozměrů a hlavně hloubky dřezu. Ve většině případů bývá hloubka dřezu nedostatečná, nejčastěji u dřezů nižších cenových kategorií prodávaných zejména v supermarketech. Má-li dřez správně plnit funkci a nestříkat na linku a podlahu, měla by být hloubka dřezu mezi 18 až 25 centimetry.

Nákresy dřezů

O tom, z jakého materiálu kuchyňský dřez bude, rozhoduje zejména jeho celkové ladění ke zbytku kuchyně. Materiál často vybíráme i podle finančních možností. Nejmodernější dřezy se vyrábějí z nerezu, granitu nebo Tectonitu.

Nerezové dřezy

Nerezové dřezy patří mezi klasiku. Jsou vyrobeny z 18/10 chrom-niklové potravinářské oceli. Jsou oblíbené díky své cenové dostupnosti, odolnosti proti korozi a všem domácím prostředkům. Pokud nezvolíte jeden z nejlevnějších dřezů z tenkého plechu, tak jsou i velmi mechanicky odolné. Jsou však méně odolné vůči poškrábání a odření. Pokud zvolíte vhodný dřez, který se bude hodit právě do vaší kuchyně, určitě bude vaší kuchyni slušet!

Granitové dřezy

Slyšeli jste už o granitových dřezech? Obecně jsou vyrobeny z nadrceného kamene, pojiva a barviva. Velmi často jsou také obohaceny o ionty stříbra, čímž se zajistí jejich antibakteriální vlastnosti. Granitové dřezy se vyrábí v mnoha různých barevných variantách, takže jdou krásně sladit s ostatními prvky v kuchyni. Postupně nahrazují nerezové dřezy v českých domácnostech. Jsou velmi odolné a škrábance na nich skoro nejsou vidět, jelikož jsou probarveny v celé jejich tloušťce. Pro někoho může být nevýhodou jejich vyšší cena.

Tectonite dřezy

Tectonite je materiál je složení polyesterových pryskyřic a dalších komponent vyztužených skelnými vlákny. Tyto dřezy jsou levnější, nicméně stále atraktivní alternativou ke granitovým dřezům. Mají zajímavý vzhled, pevnost, teplotní stálost i odolnost vůči chemickým prostředkům. Díky patentované povrchové úpravě tyto dřezy odolají i otěru a poškrábání.

Odtoky a přepady

Dřez dnešní doby by měl mít 3,5 palcové odtoky se sítkovým uzávěrem. Vhodnější jsou soustředně děrovaná, nežli žebrovaná sítka. Lépe se čistí a zachytí jemnější odpad. Odtok by měl umožňovat také dálkové ovládání otvírání a zavírání odtoku dřezu. Na spojovací armaturu by měl navazovat sifon typu „U“ , který je vhodný z hlediska úspory místa ve skříňce a nemá sklon k zanášení se . Standardem kvalitních sifonů je přípoj na myčku. Slušný výrobce vždy dodává dřez v setu s odpady. 3,5palcový odtok umožňuje obvykle i připojení drtiče odpadků. Dbejte na to, aby dřez měl přepad. Některé levné dřezy přepad nemají. Důsledky, že například odběhnete k telefonu a necháte puštěnou vodu, jsou jasné. Výhodou je vyjímatelný kryt přepadu , který usnadňuje čištění přepadového potrubí, které někdy může zapáchat. Většina dřezů má sítka odpadu žebrovaná do střeu směřujícími drážkami. Mnohem výhodnější je sítko , které je děrované menšími dírkami v soustředných kružnicích. Zachytí mnohem více , a velmi lehce ho lze vyklepnou do koše , aniž by byly zachycené zbytky zaseklé v sítku. Pamatujte na tuto komfort velmi zvyšující skutečnost při porovnávání dřezů.

Design

Design dřezu je jedno z velmi důležitých hledisek při výběru. Pěkný dřez upoutá na první pohled pozornost. Zajímavý design a dobře zvolená barva dřezu ovlivní první dojem z vaší kuchyně. Nejen to. Trendem dnešní doby je integrace řady doplňků s dřezem tak, že se dřez stává novým pracovním místem pro komplexní zpracování potraviny.

Ergonomie

Je –li to možné, je vhodné umístit dřez výše než je standardní výška pracovní plochy. Práce ve dřezu bude pohodlnější bez ohlé páteře. Toto doporučení je závislé na individuální výšce uživatele. Vyžaduje to však vyšší náklady na konstrukci kuchyňské linky .

Odkazy